Fietsgebruik over de hele wereld

26 mei 2024

Fietsen is een populaire en milieuvriendelijke vorm van transport die wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt. Er zijn echter enkele landen die er echt uitspringen als het gaat om fietsgebruik. Deze landen hebben niet alleen een hoge dichtheid aan fietsen, maar ook infrastructuur en cultuur die het fietsen bevorderen. Hier zijn enkele van de meest fietsvriendelijke landen ter wereld.

1. Nederland

Nederland staat bovenaan als het gaat om fietsen. Nederland  heeft meer fietsen dan inwoners, met een geschatte 22 miljoen fietsen op een bevolking van 17 miljoen mensen. Dit betekent dat bijna iedereen in Nederland een fiets bezit. De infrastructuur is uitstekend met meer dan 35.000 kilometer aan fietspaden, fietsenstallingen en stoplichten speciaal voor fietsers. Fietsen is diep geworteld in de Nederlandse cultuur en wordt gezien als een primaire vorm van transport, niet alleen voor korte afstanden maar ook voor woon-werkverkeer en zelfs om boodschappen te doen.

2. Denemarken

Denemarken, en in het bijzonder de hoofdstad Kopenhagen, is een land waar fietsen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven zijn. Kopenhagen staat bekend als een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld, waar meer dan 62% van de inwoners dagelijks fietst naar hun werk of school. Het land heeft uitgebreide fietsinfrastructuur, inclusief brede fietspaden, fietsbruggen, en zelfs verkeerslichten die speciaal zijn afgestemd op de snelheid van fietsers.

3. Duitsland

Duitsland heeft een sterke fietscultuur, vooral in steden zoals Berlijn, Hamburg, en München. Er zijn meer dan 70 miljoen fietsen in Duitsland, en ongeveer 10% van alle reizen in het land worden met de fiets gemaakt. Duitse steden investeren zwaar in fietsinfrastructuur, met aparte fietspaden, fietsenstallingen en zelfs fietsstraten waar auto’s  zijn toegestaan, maar fietsers voorrang hebben.

4. België

België heeft ook een aanzienlijke fietscultuur, vooral in steden als Gent en Antwerpen. Het land heeft meer dan 11 miljoen fietsen op een bevolking van 11,5 miljoen. Vlaanderen, het noordelijke deel van België, heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden en routeplanners speciaal voor fietsers. Fietsen is een populaire keuze voor zowel recreatieve activiteiten als dagelijks vervoer.

5. China

Hoewel China vaak wordt geassocieerd met enorme hoeveelheden auto’s en verkeersopstoppingen, blijft het een van de grootste fietslanden ter wereld. In steden zoals Beijing en Shanghai worden fietsen veel gebruikt, mede dankzij de opkomst van fietsdeelsystemen. Fietsen is een betaalbaar en efficiënt transportmiddel in de vaak drukke stedelijke gebieden van China. Historisch gezien was de fiets hét transportmiddel in China, en hoewel de auto aan populariteit heeft gewonnen, blijft de fiets een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven.

6. Japan

In Japan is fietsen ook enorm populair, vooral in steden als Tokio en Kyoto. Fietsen wordt vaak gebruikt voor de zogenaamde “last mile” transport, het stukje van het treinstation naar huis of werk. Japan heeft een goed georganiseerde infrastructuur voor fietsen, inclusief fietsenstallingen bij treinstations en speciale fietspaden. Fietsen is ook populair onder studenten en wordt vaak gezien als een praktische en economische manier van reizen.

Nederland, Denemarken, Duitsland, België, China, en Japan zijn allemaal landen waar fietsen een integraal onderdeel is van het dagelijkse leven. Deze landen hebben niet alleen een hoge fietsbezit per capita, maar ook de nodige infrastructuur en culturele acceptatie die fietsen tot een populaire en praktische vorm van transport maakt. Door de voordelen van fietsen, zoals gezondheid, milieuvriendelijkheid, en kostenefficiëntie, blijven deze landen een voorbeeld voor de rest van de wereld als het gaat om het bevorderen van fietsen als een levensvatbare vorm van transport.

Deze landen laten zien hoe fietsen een integraal onderdeel kan zijn van het dagelijks leven, met voordelen zoals verbeterde gezondheid, verminderde verkeersopstoppingen, en milieuvriendelijke mobiliteit. Door te investeren in fietsinfrastructuur en het bevorderen van een fietscultuur, laten deze landen zien hoe fietsen een duurzame en efficiënte vorm van transport kan zijn.

De cijfers over fietsgebruik per Land op een rij:

Nederland

– Aantal Fietsen: 22 miljoen

– Bevolking: 17 miljoen

– Percentage Fietsbezit: 1,3 fietsen per persoon

– Fietspaden: Meer dan 35.000 km

– Bijzonderheden**: Speciale verkeerslichten voor fietsers, uitgebreide fietsstallingen, en fietssnelwegen (snelfietsroutes).

Denemarken

– Aantal Fietsen: Ongeveer 4,5 miljoen

– Bevolking: 5,8 miljoen

– Percentage Fietsbezit: 0,78 fietsen per persoon

– Fietspaden: Uitgebreid netwerk in steden, met name in Kopenhagen

– Bijzonderheden: Fietsbruggen zoals de Cykelslangen in Kopenhagen, verkeerslichten afgestemd op de snelheid van fietsers, en fietsbarometers die het aantal fietsers tellen.

Duitsland

– Aantal Fietsen: 70 miljoen

– Bevolking: 83 miljoen

– Percentage Fietsbezit: 0,84 fietsen per persoon

– Fietspaden: Uitgebreid netwerk, vooral in steden

-Bijzonderheden: Fietsstraten, aparte fietspaden, en fietsenstallingen.

België

– Aantal Fietsen: 11 miljoen

– Bevolking: 11,5 miljoen

– Percentage Fietsbezit: 0,96 fietsen per persoon

– Fietspaden: Uitgebreid netwerk, vooral in Vlaanderen

– Bijzonderheden: Routeplanners voor fietsers, en fietssnelwegen.

China

– Aantal Fietsen: Meer dan 450 miljoen

– Bevolking: 1,4 miljard

– Percentage Fietsbezit: 0,32 fietsen per persoon

– Fietspaden: Aanwezig in grote steden

– Bijzonderheden: Groot aantal fietsdeelsystemen, fietsvriendelijke infrastructuur in stedelijke gebieden.

Japan

– Aantal Fietsen: Ongeveer 72 miljoen

– Bevolking: 126 miljoen

– Percentage Fietsbezit: 0,57 fietsen per persoon

– Fietspaden: Vooral aanwezig in stedelijke gebieden

– Bijzonderheden: Fietsenstallingen bij treinstations, speciale fietspaden, en hoge populariteit onder studenten.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Related Posts