Fietskennisfestival

24 mei 2024

Nieuw evenement voor iedereen die van wielrennen houdt

Het Grootste Wielerkennisfestival op 15 juni in Deventer

Benieuwd hoe Mathieu van der Poel traint? Of hoe zijn eeuwige concurrent Wout van Aert dat voorheen deed? Hoe Team Visma-Lease a Bike de beste van de wereld werd en wat jij daarvan kan leren? Of welke voedingstips echt nuttig zijn voor jou als recreatieve wielrenner en wat naar het rijk der fabelen kan?

Daar kom je op 15 juni allemaal achter Deventer op het festivalterrein in en rond de Gasfabriek. Daar organiseren de mensen achter Het Grootste Kennisfestival samen met sportschrijver Menno Haanstra een heel nieuw initiatief: Het Grootste Wielerkennisfestival (van Nederland). Meer dan 15 lezingen, workshops en sessies.

Met natuurlijk ook de laatste fietsen, de nieuwste gadgets en kleding, foodtrucks, muziek en als afsluiter een mega wielerpubquiz, verzorgd door wielerplatform Het is Koers.

Wielerkennisfestival onderdeel van Kennisfestivalweek in Deventer

‘We begonnen de kennisfestivals in 2016 om onze hobby, het bezoeken van muziekfestivals, en ons werk, het organiseren van congressen en bijeenkomsten, te combineren. Nu gaan we nog een stap verder,’ lacht organisator Rudie Jansman, ‘en brengen we onze andere hobby, fietsen, in. Het idee ontstond met dank aan Jasper Stavenga toen we voor een drankje op weg waren naar fietswinkel de Meet in Deventer. En nu is het werkelijkheid, een kennisfestival voor mensen die graag fietsen. Die al heel lang weten dat het hun hobby is en blijft maar het wel leuk vinden om eens te horen hoe het wat slimmer, beter of gezonder kan’.’ Of pijnvrij’, vult Kornelis Wetsema aan. ‘Een evenement waar naast mooie verhalen van oud-renners ook iets te leren is over trainen en beter worden, voeding en natuurlijk materiaal.’

Trainer Mathieu van der Poel komt naar Deventer
Bij dit festival kun je als wielerliefhebber alleen of samen met je fietsvrienden op zaterdagmiddag lekker rondzwerven over een festivalterrein met meerdere podia. Je stelt je eigen programma samen. Zo komt Kristof de Kegel, Head of Performance van de ploeg van Mathieu van der Poel, die voorheen ook Wout van Aert trainde, twee lezingen geven, is zesvoudig Tour de France-etappewinnaar en voormalig geletruidrager Jelle Nijdam aanwezig, vertelt bestseller auteur Bert Wagendorp over de kracht van verhalen en vertelt schrijver Nando Boers over zijn boek Het Plan, dat hij schreef over de successen van Team Visma-Lease a Bike, Je hoort er over zadels en wielen, neemt een kijkje op de inspiratiemarkt of geniet van lekkere muziek en eten en drinken. Nederlands misschien wel beste diëtist Yneke Kootstra praat je bij over voeding voor fietsers; wat zijn de do’s en dont’s? In totaal staan er al 15 sessies op het programma.

Veel enthousiasme

De derde organisator, Menno Haanstra, is sportschrijver en communicatieadviseur. Naast boeken over Jan Ykema en Foppe de Haan schreef hij recentelijk een veelgeprezen boek over de vriendschap tussen profwielrenners Fabio Jakobsen en Julius van den Berg, die hij jarenlang volgde. Hij stelde het programma van het festival samen. ‘Ja superleuk dat ze me hiervoor vroegen. Ik heb door mijn reis met Fabio en Julius ontzettend veel mensen uit de wielrennerij leren kennen en ben gewoon gaan rondbellen. Heel gaaf om te zien dat iedereen die beschikbaar was, direct toezegde.’

Het hele programma is hier te zien: hetgrootstewielerkennisfestival.nl en op dezelfde site zijn ook tickets à 35,- te koop.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Related Posts