19 februari 2024

De Limburgse wielertoertochten, waaronder de iconische Amstel Gold Race, dreigen in gevaar te komen. De gemeenteraad van Vaals zal vandaag stemmen over het verbieden van fietstoertochten met veel deelnemers op Vaals’ grondgebied. Dit zou de toekomst van geliefde beklimmingen zoals de Vaalserberg kunnen bedreigen.

Het college van Vaals stelt dat deze toertochten overlast veroorzaken, de leefbaarheid aantasten en bedrijven onbereikbaar maken. De voorgestelde maatregel heeft echter een groeiend verzet opgeroepen, met name vanuit toerfietsorganisaties en de toerismesector.

Behoud van bestaande toertochten

Het verbod zou het einde kunnen betekenen voor de Amstel Gold Race en Limburgs Mooiste. De organisatoren betogen dat deze evenementen niet alleen een sportieve waarde hebben maar ook essentieel zijn voor de regio’s inkomsten en de financiering van professionele wedstrijden.

Economische impact

De regio zou twintig miljoen euro aan extra inkomsten mislopen, en lokale verenigingen en vrijwilligers zouden vergoedingen verliezen. Ondernemers in Vijlen vrezen het verlies van de “kip met de gouden eieren.”

Toeristenstroom en beleving

Sommige deelnemers begrijpen de bezwaren, maar vrezen ook dat het verdwijnen van de toertochten ten koste zou gaan van de rust en het landschap. De gemeente verwijst naar de “vele duizenden wielertoeristen” die het gebied overspoelen en de natuur zouden bedreigen.

Verzet en onzekerheid

Het verzet groeit, niet alleen bij organisatoren maar ook bij boze buurgemeenten, recreatie- en toerismeondernemers. Vaals staat voor een cruciale keuze die niet alleen de lokale leefbaarheid maar ook de regionale economie en fietsbeleving beïnvloedt.

De komende gemeenteraadsvergadering zal de uitkomst bepalen, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de geliefde wielertoertochten in het Limburgse landschap. Wat vind jij van deze eventuele plannen van de gemeente?

Bron: nos.nl

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Related Posts