18 juni 2024

Hallo fietsenthousiastelingen! In deze blog en bijbehorende video laten we je zien hoe je een te strak lopend balhoofdstel kunt afstellen op een fiets met een verstelbare stuurpen. Een correct afgesteld balhoofdstel is cruciaal voor de veiligheid en het comfort van je rit. Met onze eenvoudige stappen leer je hoe je zelf deze aanpassing kunt doen, zodat je fiets weer soepel en zonder problemen stuurt. 

Het afstellen van een te strak lopend balhoofdstel op een fiets met een verstelbare stuurpen kan een vrij eenvoudige taak zijn. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

Benodigdheden: Inbussleutels (meestal 4 of 5 mm) Moersleutel of tang

Stappen:

Zet de fiets op een standaard: Zorg ervoor dat de fiets stabiel staat, bij voorkeur op een standaard. Dit maakt het praktisch om aan de fiets te werken.

Draai de stuurpen rond:

Gebruik de inbussleutel om de bouten aan de zijkant van de stuurpen los te draaien. meest voorkomend zijn dit 4 of 5 mm bouten. Draai ze vaak los, zodat de stuurpen vrij kunnen bewegen.

Maak de verstelbare pen los:

(zie eventueel ook andere instructie video’s ) In de stuurpen bevindt zich de inbusbout, deze bout is in een plug gedraaid die in de voorvork geslagen is. Door deze bout strakker of losser te draaien kun je balhoofd strak, soepeler of te los afstellen.

Controleer de lagers:

Kijk naar de lagers in het balhoofd. Zorg ervoor dat ze schoon zijn en niet beschadigd en smeer ze met wat extra vet als dat nodig is. Wanneer balhoofd op sommige punten blijft staan kunnen er putjes in zitten zoals we dat noemen, se kogeltjes blijven dan hangen in kleine gaatjes die ontstaan zijn door te lang met te strak of te los balhoofd te hebben gereden. In het laatste geval een nieuw balhoofdstel monteren.

Zoek het juiste punt: Draai de inbusbout losser tot stuur soepel draait en borg dan de stuurpen.

Zet de stuurpen vast: Draai de bouten aan de zijkant van de stuurpen weer stevig vast. Zorg ervoor dat de stuurpen recht ten opzichte van het voorwiel staat.

Controleer de soepelheid:

Draai het stuur en controleer of het balhoofd soepel beweegt zonder speling. Als het soepel is zet je het vast en anders herhaal je de stappen om de inbusbout aan te passen totdat het goed aanvoelt.

Test de remmen:

Bij inknijpen van de voor rem kun je voelen of er speling op het balhoofdstel zit en zorg dat je de borgbouten van de stuurpen en de klem van de verstelbare pen allemaal weer goed vastgezet hebt volgens bovengenoemde punten.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Related Posts