Vraag de fietsenmaker | Hoe verstel ik een verstelbare stuurpen?

4 juni 2024

Hallo fietsenthousiastelingen! In deze blog en bijbehorende video laten we je zien hoe je zelf een verstelbare stuurpen op je fiets kunt monteren. Een verstelbare stuurpen stelt je in staat om de hoek en hoogte van het stuur aan te passen, waardoor je de positie van het stuur kunt veranderen om comfortabeler te rijden. Volg deze eenvoudige stappen en leer hoe je in een handomdraai zelf een verstelbare stuurpen kunt verstellen.

Zorg voor een veilige omgeving:

1. Plaats de fiets:

Op een stabiele ondergrond en zorg ervoor dat deze niet kan omvallen terwijl je veranderingen maakt.

2. Losmaken van bouten:

Zoek de bouten waarmee de stuurpen aan de voorvork is bevestigd. Deze bevinden zich meestal aan de bovenkant van de stuurpen. Het kan ook een losse klep zijn die je omhoog kan trekken door het losse klemmetje omhoog te schuiven. Gebruik een inbussleutel om deze bouten los te maken. Afhankelijk van het ontwerp van de stuurpen kan het zijn dat je één of meerdere bouten moet verstellen. 

3. Verstel de stuurpen:

Nadat de bouten zijn losgemaakt of de klem kun je de stuurpen draaien of in hoogte verstellen. Sommige stuurpennen hebben een hendel of een snelspanner waarmee je de wijzigingen kunt maken zonder gereedschap.

4. Positioneer het stuur:

Pas de stuurpen aan totdat je de beperkte hoek en hoogte hebt bereikt. Zorg ervoor dat de tekortkomingen binnen de specificaties van de fabrikant vallen om de veiligheid te overschrijden.

5. Aandraaien van de bouten:

Wanneer het stuur naar wens is aangepast, draai je de bouten weer stevig vast of zet de klem goed vast. Controleer of alle bouten goed zijn aangedraaid om te voorkomen dat de stuurpen loskomt tijdens het rijden.

6. Test de positie:

Ga op de fiets zitten en ervaar de nieuwe positie van het stuur. Zorg ervoor dat je comfortabel zit en dat de stuurpositie voorbij is bij je rijstijl.

7. Verhoog indien nodig:

Als de oplossing nog niet helemaal naar wens is, herhaalt u de bovenstaande stappen tot je de optimale positie hebt gevonden.

Het is belangrijk om te weten dat als je niet zeker bent van het aanpassen van je fiets, het aanbevolen is om hulp te vragen aan een professionele fietsonderhoudsmonteur van een lokale fietsenwinkel. Zij kunnen je begeleiden bij het aanpassen van de stuurpen en ervoor zorgen dat alles correct is afgesteld.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Related Posts